Friday 2 March 2012

Traian Basescu la Bruxelles: "Olanda face un abuz fara limite legat de stat membru"

stirileprotv.ro Dupa semnarea tratatului de guvernanta fiscala la nivelul UE, presedintele Traian Basescu a vorbit si despre scandalul referitor la intrarea Romaniei in SpatiulSchengen.El a acuzat din nou Olanda ca pune bete in roate romanilor, in mod nejustificat.

"Olanda poate sa spuna ce vrea ea, nu cerem Olandei niciun cec in alb, ci ii cerem Olandei sa respecte tratatul de aderare. Deocamdata, Olanda face un abuz fara limite legat de un stat membru. Nu avem in conditiile de aderare la spatiul Schengen conditia MCV. MCV este un alt mecanism, destinat justitiei, si nu securizarii frontierelor." a declarat Traian Basescu, dupa ce a fost intrebat daca Romania si Bulgaria cer un cec in alb Olandei.

Seful statului a apreciat drept o decizie pozitiva faptul ca s-a stabilit o data pana la care toate statele membre trebuie sa se propunte asupra aderarii Romaniei ai Bulgariei la spatiul Schengen. El a explicat ca stabilirea ca in septembrie sa fie luata o decizie privind aderarea celor doua state presupune ca Olanda sa nu mai spuna in vara ca asteapta inca un raport privind MCV. "Ramane de vazut daca guvernul olandez se va tine de cuvant" a mai adaugat Basescu.

Pe de alta parte, presedintele Romaniei sustine ca a cerut personal in Consiliul Europei sanctionarea partidului "extremist" aflat la guvernare in Olanda.

"Va pot spune ca in Consiliu, profitand de prezenta presedintelui Schultz, eu am atentionat ca este extrem de important ca pe 13 martie cand se va dezbate cazul site-ului unui partid aflat la guvernare in Olanda, Parlamentul European sa aibe o rezolutie extrem de severa. Pentru ca altfel, ocazionat de masurile de austeritate abordate de mai toate tarile riscam sa incurajam avansul partidelor extremiste in guvernele Uniunii Europene si daca vor mai fi cateva guverne cu partide ca PVV-ul din Olanda ne intrebam ce se mai alege din Uniunea Europeana. De aceea am cerut in Consiliu presedintelui Parlamentului European sa se incerce adoptarea unei rezolutii extrem de severe, legate de PVV-ul olandez." a mai declarat Traian Basescu.

PVV a lansat la 8 februarie un site ce invita olandezii sa denunte "problemele" cauzate de afluxul de cetateni ai tarilor din Europa centrala si de est in Olanda. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrala si de Est? Ti-ai pierdut locul de munca in fata unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim", afirma PVV pe pagina de primire a acestui site.

Acest demers a generat nemultumiri si condamnari la nivelul Uniunii Europene, insa Guvernul olandez a refuzat sa adopte o pozitie referitoare la site-ul PVV, limitandu-se la a se distanta de el si subliniind ca site-ul nu are nimic de a face cu Guvernul.

No comments:

Post a Comment