Saturday 10 March 2012

Myth Buster: Cresterea salariilor in sectorul public nu duce la crestere economica

Purtatorul de cuvant al guvernului spunea astazi: ”In actualul context devine tot mai clar ca pentru o continuare a cresterii economice este nevoie de o reluare a consumului. Este un element al cresterii economice care nu a reusit sa contribuie in 2011 la o crestere semnificativa. In 2012 trebuie sa se revina la acest consum”. Traducere: cresterea salariilor in sectorul public duce la cresterea consumului in economie care duce la crestere econimica. FALS, scrie Florin Citu pe blogul lui.

Cresterea salariilor din sectorul public trebuie finantata. Aceasta finantare poate sa vina din impozite mai mari sau un imprumut.

In primul caz statul impoziteaza o parte a economiei pentru a da alteia. Astfel consumul scade intr-o parte si creste in alta, dar la nivel de economie nu creste.

In al doilea caz statul se imprumuta si da banii sectorului public prin cresterea salariilor. Dar statul acum trebuie sa creasca impozitele ca sa plateasca pentru imprumut. Din nou scade consumul intr-o parte a economiei si creste in alta.

Cum spuneam ieri statul nu creaza valoare adugata doar o redistribuie. Cresterea salariilor in sectorul public duce la cresterea consumului pentru acesti angajati dar il scade pentru restul economiei care trebuie sa plateasca pentru aceasta crestere. Astfel nu are cum sa duca la crestere economica.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Florin Citu

No comments:

Post a Comment