Friday 23 March 2012

Instalatorul viitorului

Fie ca ne referim la sistemele fotovoltaice sau simple aparate de eficientizare a consumului, instalatorul trebuie sa vina mereu cu solutii

Desi piata de munca este in continuare dinamica , instalatorii profesionisti certificati in sectorul energiilor regenerabile, dar si cei cu reale preocupari pentru solutiile tehnice noi, sunt insuficienti. Simpli instalatori de gaze sau centrale termice din Bucuresti nu sunt pregatiti pentru a face pasul in viitor. Iar instalatorii de obiecte sanitare, apa sau aer condintionat profita de o relativa stabilitate a pietei si nu sunt interesati de un astfel de domeniu, care nu doar ca necesita o disponibilitate si o continua informare vizavi de tehnologiile noi, in continua evolutie, dar vine si cu impunerea unor norme de calitate stricte, care nu se pliaza pe profilul instalatorului roman.

 

instalatori certificati, la mare cautare

Rata ridicata de crestere a pietei de sisteme fotovoltaice (PV), favorizata de politicile de sprijin ale UE si de cadrul favorabil din majoritatea tarilor europene, provoaca o anumita ingrijorare pentru reprezentantii industriei de profil tocmai din cauza lipsei fortei calificate de munca pentru instalarea si intretinerea adecvata a sistemelor. In plus, partile interesate (producatori, dezvoltatori, investitori) cauta competente certificate si asigurarea calitatii in toate fazele unei instalatii PV (proiectare, instalare si intretinere).

 

Viitorul instalatiilor casnice

Intram asadar intr-o noua era a instalatiilor, in care instalatorul profesionist din Bucuresti isi va gasi cu greu un loc. Chiar si instalatorii specializati in sistemele de apa – canalizare sunt fortati, mai devreme sau mai tarziu sa tina cont de sistemele bazate pe energie regenerabila, dar si sa fie mereu informatii asupra solutiilor tehnologice noi aparute. De exemplu, o posibila problema: copii mici, care se spala si pleaca lasand robinetul deschis sau se spala pe dinti frecandu-i constiinciosi, in vreme ce de la robinet se scurg litri intregi de apa. Rezolvare: robinetele electronice de uz casnic care limiteaza consumul de apa. Folosite deja de multa vreme in spatiile publice robinetele echipate cu senzori cu infrarosii ar putea deveni dotari obisnuite si in baia de acasa. Pe masura ce apa devine o resursa tot mai putin accesibila si mai scumpa, nevoia de a o economisi devine mai stringenta, iar consumatorii casnici au o pondere foarte importanta cand e vorba despre consumul de apa, desi lumea tinde sa dea vina pe consumatorii industriali, pe cladirile de birouri, spatii comerciale etc. Daca aspectul ecologic al chestiunii nu va face nici o impresie, probabil ca o sa va impresioneze, totusi, factura pentru apa.

 

Alternative economice

Un instalator de aer conditionat va trebui sa aiba in vedere casele inteligente, construite in asa fel incat sa foloseasca la maxim toate resursele mediului ambiant in care sunt localizate, utilizand sisteme de climatizare alternative. Un astfel de produs nou este SCHRAG Recovery DZ - sistem ventilaÈ›ie cu recuperarea energiei. Provine de la Schrag GmbH, o firmă germană consacrată în domeniul sistemelor de aerisire È™i climatizare. În timp ce aerul din locuinÈ›a. este permanent împrospătat, acest sistem oferă È™i o dublă eficientizare a costurilor investiÈ›iei.In primul rand prin reducerea (considerabilă a) cheltuielilor de întreÈ›inere / încălzire, datorită recuperării energiei din aerul viciat, evacuat din cameră. Datorită schimbătorului de căldură performant, pierderile de energie sunt minimale in comparaÈ›ie cu aerisitul clasic, prin ferestre. Apoi, prin montarea în încăperea dorită, se asigură transferul direct al aerului împrospătat în punctele importante ale locuinÈ›ei. Astfel se evită instalarea unui sistem complex, neperformant È™i costisitor de tubulatură.

 

Sunt doar doua exemple simple de solutii, poate nu tocmai cele mai inspirate, dar cu siguranta cele mai simple, care ar trebui sa va fie propuse de instalatorul profesionist cu care lucrati. Pentru ca, dincolo de capacitatile pur tehnice ale acestuia, trebuie sa beneficiati si de o expertiza si informare permanenta din aceasta sursa.

 

 

 

 


instalator, instalator

No comments:

Post a Comment