Saturday 17 March 2012

Ce e o pompa submersibila si cum functioneaza?

Pompele submersibile sunt solutii destul de practice si accesibile pentru cei care vor sa acceseze resurse subterane de apa. In cazul in care nu doriti sa va racordati la sistemul public de alimentare cu apa sau nu puteti face asta, aceste pompe submersibile sunt o solutie foarte buna. In cazul in care construiti o casa in afara orasului, in afara razei de actiune a sistemelor publice sau puneti pe picioare o cabana undeva la munte, cel mai accesibil mod de a obtine apa potabila si menajera e o pompa submersibila.

Exista multe tipuri de astfel de pompe, acestea putand fi folosite atat pentru extragerea apei din panza freatica pentru consum, cat si pentru pomparea apelor murdare din camere inundate, zone noroioase. De obicei, pompele pentru apa potabila au mai multe faze, pentru diverse debite, in timp ce pompele pentru curatirea zonelor inundate pot avea o singura faza. Aceste pompe functioneaza pe un principiu foarte simplu. Acestea au de obicei o forma cilindrica si sunt submersate complet in lichidul care trebuie scos la suprafata. Daca doriti sa pompati apa din panza freatica, trebuie sa sapati pana la nivelul acesteia si sa introduceti pompa in apa.

Desigur, e nevoie de un intreg sistem de sustinere pentru pompa care trebuie instalat corespunzator, servicii care sunt oferite de multe dintre companiile care comercializeaza pompe. Aceste pompe dispun de un motor sigilat, astfel incat infiltratiile de apa sa nu cauzeze un scurt circuit. De asemenea, aceste pompe pot rezista la presiuni foarte mari, asa ca pot fi puse fara probleme in zone de adancime. Desigur, exista mai multe tipuri de pompe si in functie de cat doriti sa investiti, veti putea cumpara o pompa submersibila mai modesta sau una mai buna. Daca aveti o casa mare si o familie mai numeroasa, veti avea nevoie de o pompa cu capacitate mai mare, pentru ca altfel s-ar putea sa va treziti fara apa in timp ce faceti un dus sau pregatiti masa.

Aceste pompe functioneaza pe un principiu destul de simplu. O serie de componente mecanice centrifugheaza lichidul respectiv, care e impins la suprafata printr-o conducta. Astfel, cea mai importanta componenta a acestei pompe e motorul, care e de obicei capabil sa functioneze multi ani fara probleme. De obicei, componentele exterioare sau conductele se pot defecta mai repede, dar acelea sunt mai usor de schimbat si administrat. Aceste pompe functioneaza pe curent electric, asa ca singurele costuri pe care le veti avea vor fi cele legate de consumul de energie electrica.

 O alta ustensila de care veti avea nevoie daca aveti o casa in afara racordajului public e hidroforul. In masura in care presiunea apei pompate inspre sistemul gospodariei e prea mica, acest dispozitiv creste presiunea apei transmisa in instalatie, asigurand un flux normal. Imaginati-va ce neplacut e sa fiti la dus, iar apa sa curga foarte incet- dusul va fi mai mult o frustrare decat o binemeritata relaxare dis de dimineata sau inainte de culcare. De asemenea, presiunea scazuta poate periclita sistemele de irigatie, iar culturile din gradina sa nu fie udate corespunzator. Mai ales pe timp de vara aceasta poate fi o problema destul de mare, pentru ca soarele prea puternic poate sa “opareasca” legumele si pomii fructiferi ceva mai sensibili.

Un hidrofor, la fel ca pompa submersibila, e o unealta destul de rezistenta, care nu se va defecta usor, dar pentru a evita surprizele, e cel mai bine sa o pozitionati intr-o incapere uscata, care nu sufera variatii mari de temperatura.


hidrofor, hidrofor

No comments:

Post a Comment