Tuesday, 15 May 2012

Ghidul romanului in UK: locuri de munca

Cei mai multi romani care iau calea Marii Britanii o fac in cautarea unei vieti mai bune, asadar gasirea unui loc de munca e vital si pana la urma motivul pentru care romanii fac un efort considerabil, lasand in urma totul. Piata muncii din Marea Britanie e una dintre cele mai competitive din Europa, probabil cea mai dura, de fapt, chiar si pentru cei care au experienta indelungata intr-un anumit domeniu. Desigur, veniturile care pot fi incasate in Marea Britanie, mai ales in Anglia, sunt inseminate, iar conditiile de munca si acoperirea medicala sunt si ele la standarde inalte. O data cu criza economica inceputa acum cativa ani, e desigur mai greu sa obtii un job oriunde in lume, iar piata britanica nu e o exceptie, dar cu siguranta e inca o piata care poate fi exploatata de cei cu pregatire si dorinta de a reusi. Asadar, ce trebuie sa stii despre piata britanica de munca?

  • In Anglia si Marea Britanie in general, e practic imposibil sa lucrezi fara un permis de munca. Permisele de munca pentru romani si bulgari se elibereaza mai greu decat pentru cetateni din alte tari membre ale Uniunii Europene. Permisul de munca part time sau pentru domenii necalificate (yellow card) sau cel full time pentru orice domenii (blue card) poate fi obtinut daca ai deja o oferta pentru un job de la o companie, cu alte cuvinte daca o firma garanteaza pentru tine. Tot atunci e recomandat sa aplici si pentru National Insurance Number, necesar pentru multe proceduri legislative in Anglia. Aceasta reticenta fata de cetatenii romani e cauzata de faptul ca piata fortei de munca a fost invadata de romani dispusi sa lucreze foarte ieftin, astfel ca statul a urmarit sa regleze putin lucrurile prin aceste masuri. Apoi, destui de multi romani in UK au profitat de statutul pe care l-au dobandit in anii trecuti pentru a cere ajutor social si alte beneficii de care nu aveau absoluta nevoie.
  • Cele mai multe joburi in UK pentru care aplica cetateni romani sunt in domenii precum constructii, amenajari interioare, curatenie. Daca ai abilitati care sa-ti permita sa lucrezi in alte domenii, incearca sa aplici la alt tip de joburi- s-ar putea sa ai mai putina concurenta, iar oamenii din acel domeniu sa fie mai deschisi inspre a lucra cu cetateni romani.
  • Plata taxelor catre stat e realizata in functie de venitul anual al angajatului. Asadar, salariile care nu depasesc 40.000 de lire anual sunt impozitate cu 20%, iar cele peste 40.000 sunt taxate cu 40%.
  • Sunt multe agentii care intermediaza gasirea unui loc de munca, iar daca ai la dispozitie timp si ceva bani si pentru asta, e o idee buna sa ai un agent bun. Multe joburi in Anglia se desfasoara pe o durata de doar 2-3 saptamani, asadar e bine sa ai mereu noi proiecte oferite. Desigur, trebuie sa fii atent la comisionul pe care compania il percepe, ideal fiind ca acesta sa fie negociat cu compania si sa nu aiba legatura cu venitul tau.
  • Un CV bine pus la punct, in engleza, va fi intotdeauna de ajutor, angajatorii britanici punand accent pe acest aspect al relatiei profesionale. Chiar daca nu ai cunostinte foarte bune de limba engleza, acorda putin timp acestui document si realizeaza-l cat mai bine- vei avea doar de castigat pe termen lung.  
  •  


    Tags: romani in londra, romanii in uk, anunturi uk

    No comments:

    Post a Comment