Saturday, 3 March 2012

2.1, 5.1 sau 7.1? Ce tip de sistem audio ti se potriveste mai bine?

Dintre toate tipurile de sisteme audio,  sigur trebuie sa existe unul care sa ti se potriveasca si tie, in functie de bugetul, spatiul si interesul pe care esti dispus sa le acorzi unui sistem de sunet. Desigur, e foarte important si sa-ti clarifici motivele pentru care vrei sa-ti iei un anumit sistem. Daca vrei ceva simplu, pentru filme si programe TV si ocazional pentru muzica, nu ai nevoie de altceva decat de un sistem modest, de gen 2.1 sau chiar te poti baza pe configuratia de boxe standard a TV-ului. In schimb, daca-ti doresti ceva mai complex, pentru a reda sunet HD de pe Blu Ray sau pentru sunet profesionist pentru gaming, va trebui cel mai probabil sa investesti intr-un sistem de tip 5.1 sau 7.1.

Sistemele Home Theater 5.1- Aceste sisteme se deosebesc de sistemele stereo prin faptul ca au cinci sau chiar mai multe canale de amplificare, fapt ce permite experiente de tip home theater sau redare audio multi-channel ( DVD Audio sau SACD Audio). Un astfel de sistem e format din 5 canale, asadar- stanga si dreapta, centru (pentru dialogul din filme si partile vocale din muzica), precum si surround stanga si dreapta, pentru efecte de sunet avansate si sunete de fundal (zgomotul orasului, restul instrumentelor dintr-o formatie etc). Sub-wooferul (sau .1 din schema, numit tehnic LFE- low frequency emitter) emite sune joase si foarte joase care completeaza celelalte 5 canale. Astfel, se constituie efectul de camp sonor, in care ascultatorul e “invaluit” de sunet si fata si din spate. Aproape toate filmele pe DVD si toate cele de pe Blu-Ray sunt codate 5.1, deci te poti bucura de acest sistem practic oridecateori cumperi sau inchiriezi un film.

Sistemele Home Theater 7.1. Aceste sisteme dispun de trei canale frontale (stanga, dreapta, centru), doua canale surround (stanga si dreapta), precum si de doua canale surround in spate si desigur un subwoofer. Practic, la acest sistem pot fi conectate 7 boxe difuzoare, dar trebuie sa fii foarte atent cu modul in care realizezi aranjamentul, astfel incat sa te bucuri de calitatea si “realismul” sunetului la maxim. Cele doua canale aditionale fata de 5.1, anume canalele surround din spate, ajuta la realizarea unui camp sonor mai invaluitor, adaugand detaliu si calitate efectelor sonore- o comparatie putin fortata ar fi ca un sistem 7.1 e, in comparatie cu unul 5.1, ca un monitor cu o rezolutie mai mare, fiind capabil sa redea mai mult detaliu in acelasi spatiu. Companiile majore din industria divertismentului, precum Lucas Arts, Sony sau Yamaha au dezvoltat tehnologii proprietare de redare a sunetului in sistem 7.1, calitatea sunetului de care te poti bucura acasa fiind foarte aproape de cea oferita la cinematograf.

Sistemele 2.0 si 2.1. Cred ca toti am avut la un moment dat un sistem 2.0 sau 2.1, acestea fiind cele mai simple sisteme audio pe care le-ai putea avea conectate la DVD player sau calculator. Aceste sisteme suporta doar doua canale, sustinute de un amplificator, iar sistemele 2.1 au si un subwoofer. Un astfel de sistem e o alegere buna pentru un utilizator care n-are pretentii foarte mari din punctul de vedere al sunetului, dorindu-si doar ceva cu o treapta mai sus de sunetul garantat de boxele TV-ului. Sigur, sunt sisteme 2.1 de calitate foarte buna, dar care nu vor putea oferi acea experienta a campului sonor pe care o ofera sistemele 5.1 si mai ales 7.1. Sistemele 2.0 si 2.1 sunt solutii entry level foarte bune pentru cei aflati la inceput de drum in acest domeniu, sau cei care nu vor sa cheltuie prea multi bani pe electronice ori n-au prea mult spatiu la dispozitie.  

 

 


amplificator, difuzoare

No comments:

Post a Comment